TUOREET KARHUNKYNNEN JÄLJET

Ajatuksia matkan varrella 9.5.2022

Tuoreet karhunkynnen jäljet männyssä. Pieni päivitys viime viikon eli viikon 18 paikallisesta politiikanteosta ja luottamustehtävien haasteista. Tämä olikin varmasti kevään kiireisin viikko. Kaikkiaan 14 kokousta tai työryhmää ja yhteensä noin 30 tuntia näissä tilaisuuksissa.

Viikko alkoi hyvinvointialueen hallituksen kokouksella Kouvolassa, jossa olen valtuuston 1. varapuheenjohtajan ominaisuudessa puhe- ja läsnäolo-oikeudella. Samana päivänä oli vielä Kouvolan kaupunginvaltuusto, perussuomalaisten ryhmäkokous, sekä kaupungin johdon kutsuma kokous päivystyksen järjestämisestä tulevaisuudessa. Edellinen viikko ja viikonloppu menikin näitä ihmetellessä. Hyvinvointialueen hallitus päätti maanantaina esittää johtajan hakuajan pidentämistä, joka myöhemmin perjantaina hyvinvointialueen valtuustossa äänestyksen jälkeen myös päätettiin. Maanantai Kouvolan kaupunginvaltuustossa olikin mielenkiintoinen ja odotettu kokous uuden uimahallin rakentamispäätöksen parissa. Yllättävien sattumien jälkeen perussuomalaisten jo aikaisemmin kaupunginhallitukseen tehty esitys tuli valtuuston päätökseksi ja korvasi pohjaesityksen. Kuriositeettina mainittakoon, että täysin tunteella kaupungin hallituksessa jo edeltävällä viikolla tehty äänestyspäätös ja ”näpäytys” sai taktisen tilanteen uimahalliasiassa aivan toiseen asentoon. Tosin monen kannalta meinasi käydä ”ohraisesti”, kun tunteella tehdään ”näpäytyksiä”. Monille konkretisoituikin riski siitä, että uimahalli saattaisi tulla Tervaskankaalle ja asiaa lähestyttiin uusin silmin. Kokoomuksen tekemä ”kompromissi” oli täysin sama kuin perussuomalaisten aikaisempi esitys hallituksessa vain hieman eri järjestyksessä. Hauskaa esityksessä on mm se, että kummassakin on maininta kunnossapitokorjauksesta, jollaista määritelmää ei Aralta tai rakennustietosäätiöstä löydy. Se oli täysin allekirjoittaneen hihasta repäisemä termi, jolla pyrkimys oli saada poliitikot ymmärtämään, ettei kyse ole kallistaa peruskorjauksesta tai -kunnostuksesta.

Tiistaina oli sitten vuorossa puurakentamisen ohjausryhmä Kouvolassa, teknisen johdon listakokous ja teknisen lautakunnan kokous. Lautakunta antoi lausunnon Väylävirastolle investointiohjelmasta ja painotti vielä vt 15 kriittistä merkitystä ja sen parantamisen tärkeyttä pelastus- sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden tavoitettavuuden kannalta. Lausunto annettiin myös Kymenlaakson ampumarataverkoston kehittämissuunnitelman luonnoksesta, sekä hyväksyttiin kokeilu jaetun tilan suunnitelmasta Oikokadulla. Mielenkiinnolla odotan, millaisia tuloksia kokeilusta saadaan. Täytyy sanoa, että teknisessä lautakunnassa on hyvää ja osallistavaa keskustelua joka kokouksessa.

Keskiviikkona mietittiin Kotkassa hyvinvointialueen palvelustrategiaa ja sen haasteita, jonka jälkeen Kouvolassa oli teknisen lautakunnan lupajaoston maastokatselmus riita-asiassa, sekä lupajaoston kokous. Huoli on suuri, miten Valkealan sairaalan asia edistyy. Kiinteistö on huonossa kunnossa ja vaarallinen jos joku menee rakennuksiin sisälle. Pahimmillaan prosessi kestää vielä vuoden 2024 kevääseen, ennen kuin kiinteistöä päästään purkamaan ja sekin mennee kaupungin piikkiin. Tässäkin asiassa viranhaltijat tekevät kyllä parhaansa, mutta laki on laki.

Torstaina rantayleiskaavoituksen ohjusryhmä Kouvolassa, jossa linjattiin, että syksyllä kun pohjois-Kymijoen rantaosayleiskaava tulee tekniseen lautakuntaan aletaan kaavaan myöntämään poikkeuslupia rakentamisen nopeuttamiseksi tarvitsijoille. Harmittavasti meillä on resurssipuutteita kaavojen suunnittelussa ja toimeenpanossa. Meidän tehtävä kuitenkin on mahdollistaa asioita ja etenkin rakentamista, lain mahdollistamissa puitteissa. Tämän jälkeen olikin Kouvolan kaupungin strategiavalmisteluryhmän kokous, jossa oli tulta ja liikettä, sekä hyviä oivaluksia kaupunkistrategiaa silmällä pitäen. Illalla oli vielä Kouvolan seudun perussuomalaisten ry kevätkokous Kuusankoskella.

Perjantai on toivoa täynnä, vai onko… Heti aamusta Kotkaan aluevaltuustoseminaariin, jossa käsiteltiin taloutta ja toimialojen tilannetta. Tämän hetken ennuste vuodelle 2023 on vähintään 60 miljoonaa euroa alijäämää. Mitä tämä tarkoittaa? Ensi vuonna valtio antaa rahat hyvinvointialueen toimintaan ja velkaa käyttötalousmenoihin ei saa lain mukaan ottaa. Valtion antamat valtionosuudet ovat yhdessä muiden tulojen kanssa noin 800 miljoonaa euroa, kun taas arvioidut kulut ovat noin 860 miljoonaa euroa todennäköisesti vielä enemmänkin. Toisin sanoen meidän pitäisi karsia palveluverkostoa ja säästää jostakin tuo 60 miljoonaa euroa eli noin 7% kuluista. Tämä ei tule onnistumaan joustohöylällä… tai sitten on keksittävä jotakin aivan muuta. Tällä tulo- ja kulurakenteella on todennäköistä, että hyvinvointialueita parin vuoden päästä yhdistetään. Etelä-Karjalassa on yhtä heikko tilanne. Positiivisesti seminaarissa oli hyviä rastikoulutuspisteitä erittäin ammattitaitoisen vielä toistaiseksi Kymsoten henkilökunnan vetäminä. Tosi hyvää koulutusta. Heti seminaarin jatkoksi oli hyvinvointialueen valtuusto ja sen ainoana asiana jo mainitsemani johtajan hakuajan jatkaminen.

Sunnuntaina äitienpäivänä ja Tiinan kanssa hiljaisessa luonnossa kävelyllä. Ihmettelimme puissa tuoreita karhun jälkiä ja joimme kahvia ikivanhojen kalliohalkeamien vieressä. Täytyy sanoa, että kyllä välillä hämmästyttää ja kummastuttaa pientä kulkijaa. Sen verran huima viikko oli kaikkinensa.