Joni Mörk vastaa translain kritiikistä

Julkaistu mm Kouvolan Sanomat 2.2.2023

Kun nimeltä mainitaan, niin vastine Aikion ja Koposen Kouvolan Sanomissa julkaistuihin kirjoituksiin translaista. Varmasti lähes kaikki ovat sitä mieltä, että vielä voimassa olevassa vanhassa laissa on korjattavaa. Mutta on älyllisesti epärehellistä viitata kiusantekoon, kuten Koponen tekee tai kuten Aikio toteaa, ettei väärinkäytöksiä ja ongelmia tallaisen lain osalta ole muualla ollut. Ongelmia on ollut ja kyse ei ole kiusanteosta. Vaikka argumenttien puutteessa osa vihervasemmistosta haluaakin rajoittaa keskustelua, on Suomessa mielipiteen ja ilmaisun vapaus. Jopa transyhteisö on tuonut huolensa lain läpimenosta tällaisenaan, puhumattakaan lääkärikunnasta.

Sukupuoli ei kuitenkaan laissa saa olla itsemäärittelyasia, eikä tunnekysymys. Jos lakeja laaditaan tunteen pohjalle, on tie avoin kaikenlaiselle lain teolle ja tulkinnoille. Jos tunnet, että olet Suomen keisari, niin pitääkö perustuslakia ja valtiosääntöä muuttaa yksilön identiteetin ja tuntemuksen pohjalta, jotta sinulla olisi palatsi ja oikeudet kuten Ruotsin kuninkaalla? Tai jos tunnet olevasi elefantti, niin tarvitseeko sinun enää osallistua yhteiskunnallisiin velvollisuuksiin, vaikkapa verojen maksuun? Ei, lakien tulee olla johdonmukaisia, virheettömiä, täsmällisiä ja yksitulkintaisia. Jokainen voi miettiä täyttääkö tämä laki nuo määritelmät? Tämä valmistelussa oleva laki vaikuttaa myös muihin lakeihin, joihin tulisi tehdä muutoksia, muun muassa äitiyslakia, kansaneläkelakia, vanhemmuuslakia, vankeuslakia, asevelvollisuuslakia ja useita muita lakeja.

Mitä tämä kertoo yhteiskuntamme tilasta, kun ideologiat valtaavat alaa ilman rationaalisuutta ja tiedettä. Se, että itsemäärittelyä sukupuolen osalta voi harrastaa kuka tahansa vuoden välein, kertoo jo maalaisjärjen puutteesta. Alaikäiset eivät saa avata pankkitiliä, äänestää, ajaa auto, muuttaa etu- tai sukunimeä tai pelata rahapelejä, mutta saisivat vaihtaa sukupuolta omalla ilmoituksella. Missä on Suomen kansan enemmistön oikeudet, lasten oikeudet tai naisten oikeudet? Elämme todellakin aikalaishulluutta, kun eduskunnassa käytetään aikaa tähän lakiin, vaikka suomalaisten selviytymisen kannalta kriittisiäkin asioita olisi hoidettava. Tätä siis saamme, kun ideologia ja pienen joukon etuoikeutettu identiteettipolitiikka ajaa enemmistön edun edelle. On aika puolustaa enemmistön oikeuksia, kansan hiljaisen rivien oikeuksia.