Kivapuhe ja vaalimopo – Onko vaalimopo karannut käsistä, kun suunnittelemme Kouvolaan kymmenien miljoonien investointeja?

Julkaistu 4.6.2021 Kouvolan Sanomat lukijalta

Mihin kivapuhe johtaa? Onko kivapuhe osa ongelmaa, jossa on helppo jakaa rahaa ja luoda mitä erilaisempia hankkeita ja luvata kaikkea kivaa? Onko vaalimopo karannut käsistä, kun suunnittelemme 18 miljoonan euron uimahallia, yli 40 miljoonan euron kulttuurikorttelia ja rakennamme kymmenien miljoonien RRT-terminaalia tai kallista ”terveyskeskusta”?

Samaan aikaan pääministeri Marin (sd.) kannattaa ajatusta, että kunnilta voidaan periä koronatukia takaisin ja että voidaan siirtyä progressiiviseen kuntaverotukseen. Etelä-Eurooppaan päätettiin antaa miljarditolkulla rahaa. EU:kin tulee toteuttamaan uusia veroja muun muassa digiveron, transaktioveron ja muoviveron. Maakuntaverostakin on ollut puhetta.

Tuntuu siltä, että velkaa otetaan surutta ja työtä tekevien ja yrittäjien selkänahasta veroja lisäämällä yritetään pitää yllä tätä oravanpyörää. Unohtaa ei sovi autoilijoidenkaan kuritusta.

USA:ssa pohjainflaatio on jo yli 4% ja Suomessakin jo reilusti yli 2%. Korot ovat kääntyneet plussan puolelle. Millainen merkitys kunta-tai valtiontalouteen on useamman prosentin korkojen nousulla? Kuvitteleeko joku, että näillä kaikella ei olisi vaikutusta kuntiin, palveluihin tai ihmisten elämään?

Olisiko syytä varautua tulevaan tarkastelemalla erittäin huolellisesti sitä, mitä uusia hankkeita toteutamme, vai riittäisikö olemassa olevan peruskorjaus?

Kaiken kivapuheen ja rahan kylvämisen lomassa on syytä muistaa James Bond Stockdalen sanat: ”On katsottava järkähtämättömästi totuutta silmiin kuitenkaan hetkeksikään menettämättä uskoa positiiviseen lopputulokseen”.

Tarvitsemme realismia, tolkkua ja malttia, jotta selviämme tulevaisuuden haasteista.