Kouvola yrittäjähenkisyyden ilmentymä

Kouvola on sijoittunut valtakunnallisesti yrittäjien kuntabarometrissa häntäpäähän, ollen myös heikoin kunta koko Kymissä. Vuosien 2014-2019 välissä Kouvolan alueelta on lopettanut reilut 500 yritystä. Yritysten määrä, joiden toimipaikka on Kouvola, oli vuonna 2019 noin 5200 kappaletta. Työpaikkoja on parhaimmasta vähentynyt noin 1000 henkilöllä. Tällä hetkellä Kouvolan alueella on noin 37.000 työpaikkaa, yritysten osuus tästä on noin puolet. Mistä Kouvolan heikko tulos kuntabarometrissa siis johtuu?

Kouvolan kaupunki hankkii ja käyttää huomattavan määrä vuodessa eri palveluita ja tavaroita. Kun paikallinen yritys halusi tulla mukaan toimittamaan kaupungille turvakenkiä oli virkamiesten vastaus, että tulee olla tehtynä kolmeen eri kaupungin kanssa hankintasopimus, että pääsee mukaan kilpailutukseen. Kenkä on kenkä ja kaikki käyttävät samoja valmistajia. Tällä ajetaan paikalliset yrittäjät pois markkinoilta ja raha pois seutukunnasta. Onko siinä mitään järkeä?

Onko kaavoituksen tarkoitus luoda keskustan alueelle uutta Helsinkiä vai pitäisikö lähtökohta olla pienen kaupungin tarpeet, jolloin tänne olisi taloudellisesti mahdollista investoida? Rakentamisen lupien ja tarkastusten kanssa Kouvola ei ole saanut kehuja jouhevuudestaan vaan päinvastoin. Tulee ymmärtää, jos virkamiehen liiallinen pikkutarkkuus hidastaa rakentamisen aloittamista tai säännöt muuttuva matkalla tulee se kalliiksi, ei vain yhdelle yritykselle, vaan kaikille hankintaketjussa oleville. Pitkässä juoksussa tämä heikentää investointien tekemisen halukkuutta.

Tukisäätiöllä oli halua rakentaa kerrostalo Kouvolaan, jossa iäkkäämmillä ihmisillä olisi ollut mahdollisuus asua palvelujen lähellä hyvin edullisesti. Säätiö olisi tarvinnut tontin Kouvolasta, mutta kaupungin virkamiehet eivät sitä halunneet osoittaa. Pelkästään tämä olisi tuonut seutukunnalle ja sen yrityksille 3 miljoonan euron investoinnilla työtä ja rahaa.

Nämä ovat vain muutama esimerkki. Yrittäjyys luo lisäarvoa, työtä, työpaikkoja ja verotuloja. Asenne yrittäjyyttä kohtaan täytyy muuttua.