Pyörätelineitä ja konsulttihommia

Julkaistu 31.3.2021 PK-lehti

Meinasi mennä kahvit väärään kurkkuun, enkä ollut ainoa. Kouvola aikoo palkata konsultin selvittämään pyörätelineiden tarvetta bussipysäkkien yhteyteen.

Muutama kysymys nousee mieleen.
Rahat jotka tähänkin projektiin käytetään ovat veronmaksajien rahoja. Toisekseen, mikä on viranhaltioiden ja kaupungin työntekijöiden rooli. Eikö kaupungista löydy yhtään palkansaajaa, joka asian kykenee tekemään, hahmottamaan ja ratkaisemaan? Kolmannekseen, meillä on kaupunkilaisten vaaleilla valittuja edustajia eri lautakunnissa. Eikö siellä tulisi olla kaupunkilaisten terävintä kärkeä, jotka tällaisia asioita kykenevät ratkaisemaan ilman konsultteja.

Halutaanko aina piiloutua konsulttien taakse vai tulisiko hoitaa oma työ ja kantaa vastuu myös vääristä ratkaisuista. Mihin arkijärki ja vastuunkantaminen on asioiden hoidossa kadonnut. Paljonko kaupunki on vuosien varrella siirtänyt ajattelun, sekä päätöksenteon vastuuta konsulteille. Mitä se on maksanut?

Eihän tämä vaadi muuta kuin tilanteenarvioinnin ja päätöksen. Jos organisaatiot eivät siihen kykene pienissäkään asioissa, niin miten ne kykenisivät suuremmissakaan.