Lukijalta: EU-neuvotteluissa käveltiin surutta perustuslain ja EU:n omien sääntöjen yli

Julkaistu 23.7.2020 Kouvolan Sanomat mielipide

Pääministeri Marin osallistui neuvotteluihin, joissa nykyinen hallitus halusi rakentaa sopua, ilman merkittäviä vaatimuksia, tavoitteita tai liittoutumista muiden kanssa.

On toki helppo mennä neuvotteluihin, kun ei ole julkisia tavoitteita, jolloin jokaista tulosta voi pitää onnistuneena. ”Nuuka nelikko” sen sijaan puolusti kansallista etuaan ja sai jäsenmaksujen alennuksia Tanska 322 milj. €, Itävallan 565 milj. € ja Ruotsin 1,06 mrd. € sekä Alankomaat 1,9 mrd. € . Suomen jäsenmaksuvelvoitteet kasvoivat 100 milj. € vuodessa. Nelikosta pois jääminen maksoi meille siis satoja miljoonia, mutta olihan Marin sopuisa ja mukava neuvottelija.

Tämän lisäksi Suomen osuus elvytyspaketista on 6,6 mrd. €, josta takaisin saamme 3,2 mrd. € EU:n määrittämiin kohteisiin. Toisin sanoen takkiin tuli tässäkin 3,4 mrd. €.

Ei tule myöskään unohtaa muita vastuita ja velvoitteita. Maataloudellemme ja syrjäseuduille saimme omat ”kuoret”, mutta Maa- ja metsätalousministeriön mukaan summa on lähes sama kuin muutoinkin. Muut neuvottelivat, Marin sai mitä tähteitä jäi.

Tämä sosialistinen tulonsiirto ei tule hyödyntämään vientiämme eikä kasvattamaan kansantalouttamme, päin vastoin. Suurin merkitys koko neuvotteluilla oli kuitenkin se, että perustuslakimme ja perustuslakivaliokunnan kannan sekä EU:n omien sääntöjen yli käveltiin surutta. Voidaankin kysyä, miksi mitään sääntöjä tai sopimuksia pitäisi enää noudattaa?

Joni Mörk

Kouvola