Lumikujia ja sähköä tai ei…

Julkaistu 30.12.2019 Uusi Suomi puheenvuoro ja 4.1.2020 Kouvolan sanomat mielipide

Jouluna aikaan, hieman ennen, sattui poikkeuksellinen kaunis sääilmiö eteläiseen Suomeen. Lumisateen seurauksena oksille pakkautui reilusti lunta ja puut olivat kuin Lapissa ikään. Puiden oksat ja osin puut itsekin muodostivat kauniita kujia, niin maanteiden kuin polkujenkin ylle, suorastaan satumaista ja ellei jopa romanttista.

Tosin tarinalla on hieman toisenlainen kääntöpuolensa, kun sitä tarkastellee niiden ihmisten silmin, jotka eivät asu kaupungeissa, vaan Valkealan perukoilla tai Saimaan saarissa. Tuo märkä ja kostea lumi aiheutti lukuisia sähkökatkoja, jopa vuorokausia kestäviä. Tuo lumi kaatoi puita ja tukki kulkuteitä. Mutta toki onhan ”maalla” totuttu tähän… Kuitenkin huolestuttavin asia näissä sähkökatkoissa oli se, että viestiliikenteen linkkimastoista hävisi virta. Tämähän tarkoitti sitä että, 12 h sähkökatkon jälkeen matkapuhelimet eivät toimineet. Puhelimien toimimattomuus itsessään ei ole ongelma, mutta se että pelastusviranomaisiin ei saada yhteyttä voi olla hengenvaarallinenkin ongelma. Ajatelkaapa niitä äitejä, joiden synnyttämisen aika on käsillä tuntien matkan päässä sairaalasta, kaatuneiden puiden takana, sydänvikaisia, kohtauksen saaneita tai joulukuusta hakiessaan kirveellä polveen lyöneitä. Tässä kohtaan komppaan myös kansanedustaja Kärnää, joka toi esille validin pointin Lapin olosuhteiden ja etäisyyksien aiheuttamista haasteista viranomaisten vasteajoissa ja kyvystä. Tämä ei koske pelkästään paikallisia, vaan myös etelän ja ulkomaiden turisteja.

Sama ongelma on ollut myös täällä etelässä useammankin myrskyn jälkeen. Edellisen kerran jäljiltä viranomaiset jopa pitivät palavereja syrjäseutujen asukkaiden keskuudessa ja kertoivat ottavansa oppia asiasta, niin ettei samanlainen tilanne enää toistuisi. Ymmärrän sen, että linkkimasto menee rikki ja sen korjaaminen voi olla haastavaa ja aikaa vievää, mutta en 2020 luvulle siirryttäessä sitä, että 12 h jälkeen mastoista loppuu virta. Pitäisikö tässä asiassa kehittää varautumista, yhteistoimintaa viranomaisten ja linkkimastojen ylläpitäjien kesken sekä järjestelmiä niin, että mastot olisivat toiminnassa 12 h virtakatkon jälkeenkin. Akkuja voi ladata ja vaihtaa, niin ja aggregaatitkin on keksitty. Tässä kaikessa luonnonkauneudessa kyse voi olla ihmisten hengistä.