Pahin kriisi, sitten 90-luvun laman ja sodan

Julkaistus 13.3.2020 Uusi Suomi Puheenvuoro

Jälleen vain viivyttelyä. Puhuttu on ja kivoja kokouksia pidetty, mutta mitään todellisia toimia Corona-viruksen pysäyttämiseksi ei ole. Vain suosituksia. Ainoa päätös on koko hallituskauden ollut olla tekemättä päätöksiä. Kysymys herää kuullessa ”asiantuntijoita” ja heidän neuvojaan, valikoidaanko sieltä vain sellaiset neuvot, jotka sattuvat sopimaan omaan näkemykseen? Tämä tapa nähtiin jo kovissa valtiontalouden kritiikeissä tätä hallitusta kohtaan. Nämä asiantuntijat (THL) ovat toistuvasti olleet tässäkin epidemiassa ja sen kehittymisessä väärässä! Katsokaa maailmalle. Suomessa nyt monet instanssit esimerkiksi harrasteliitot ovat jo peruuttaneet omaehtoisesti harrastus-, leiri- ja pelitoiminnan (mm. Jääkiekkoliitto).

Miksi meillä ei ole ryhdytty valtion toimesta ehkäiseviin toimenpiteisiin, vaan esimerkiksi lennot pohjois-Italiasta saivat jatkua, matkustajalaivat kulkea ja Venäjän turistit matkustaa ilman mitään esteitä. Taudit kulkeutuvat maasta toisen matkustamisen mukana ja leviävät yhteiskunnassa varsinkin päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa, sekä varusmiesten parissa. Jos taudin huippua olisi haluttu lieventää, olisi rajoitukset pitänyt laittaa voimaan jo aikaisemmin. Tästä rajoittamisesta hyvä esimerkki on Singaporen rajoitustoimet ja tapauskäyrät. Kiinassa valtion ennuste on, että epidemia saadaan selvitettyö kesällä. Meillä se mahdollisesti tulee tarkoittamaan syksyä.

Vaikka kaikki eivät sairastuisikaan ja epidemia olisi Suomessa lievempi kuin Italiassa tai Kiinassa, niin mihin tämä vaikuttaa? Tällä on valtava vaikutus kansantalouteen. Liikkuminen on jo vähentynyt ja vähenee. Ulkomaankauppa pysähtyy ja on jo osin hiljentynyt. Teollisuuden komponentteja ei saa. Hotellit ja ruokapaikat eivät vedä. Ostaminen pl. ruokatuotteet vähenee. Rakentaminen ja saneeraus saattaa pysähtyä. Tämä kaikki tarkoittaa kymmeniä tuhansia konkursseja ja valtavia taloudellisia haasteita. Yritysten kyky alvien ja verojen maksaminen väistämättä heikkenee. Valtion alijäämä tulee kasvamaan merkittävästi.

Nyt on aika heittää Rinne/Marinin valtionbudjetti roskakoriin. Tarvitsemme miljardeja jopa kymmeniä miljardeja hätärahoitusta yhteiskunnan, kuntien ja yritysten tukemiseen. Siinä pitäisi olla kehysriihen todellinen painopiste.

Se miten valtion johdossa, pl. presidentti, on menetelty ei ole johtajuutta, se on viivyttelyä ja kivapuhumista. Kun rajoitustoimiin joka tapauksessa ryhdytään ja nyt jo myöhässä, myöntääkö hallitus ja THL:n johto vastuunsa ja eroaa?