Punnittu ja kevyeksi havaittu

Julkaistu 4.12.2019 Uusi Suomi Puheenvuoro

Tiistai illan A-studiossa rikottiin perustuslain järjestystä tai ainakin sen henkeä jakamalla ministerisalkkuja ja tulevia hallituspuolueita Keskustan ja SDP:n kesken. Keskustelussa Katri Kulmun ja Sanna Marin menivät asioiden edelle, pitäen niitä itsestäänselvyytenä, vaikka meillä on laki ja prosessi miten tässä tilanteessa tulee toimia. Tämän ei ole hyvän käyttöstavan, hyvän hallintotavan ja avoimen poliittisen prosessin mukaista. Tapa, jolla Kulmuni ja Marin menettelivät, ei vahvista kansalaisten luottamusta politiikkaan. Hyvää viihdettä se kyllä on.

Kulmuni on papukaijan lailla toistellut samaa mantraa kolme päivää ja kun häntä haastettiin samaisessa A-studion lähetyksessä oppositiojohtajien toimesta, menikin pasmat sekaisin.

Mielenkiintoinen episodi tapahtui myös tiistai-illan Yle uutisten näyttämässä kuvassa eduskunnan istuntosalista, jossa Antti Lindtman kävi kättelemässä istuvaa Sanna Marinia. Marin vastasi tilanteessa silminnähden vihamielisesti ja kiukkuisena Lindtmannille.

Näiden henkilöiden osalta palaan edelliseen kirjoitukseeni kompetenssista ja paineensietokyvystä. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/joni-mork/kohtalon-kysymys-ja-kompetenssi/

A-studion loppupuolella Sanna Marin ilmoitti, että hallitustunnustelija on puheenjohtaja Antti Rinne. Näin ei asia voi olla. Antti Rinne on saanut henkilöön liittyvän epäluottamuslauseen niin hallitukselta, kuin eduskunnaltakin, sekä myös Keskustan eduskuntaryhmän toimesta! Vahvan perinteen ja käytännön mukaisesti suurimman eduskuntapuolueen puheenjohtaja on hallitustunnustelija. Mikäli näin ei ole mahdollista menetellä, on tehtävään nimettävä toiseksi suurimman eduskuntapuolueen puheenjohtaja. Näinhän menetellään myös, mikäli suurimman eduskuntapuolueen puheenjohtaja ei saa hallitusta muodostettua.