Sammakko Rinne hallitustunnustelijana

Julkaistu 5.12.2019 Uusi Suomi Puheenvuoro

Tämä on kyllä jo aivan naurettavaa. Valtakunnan tämän hetken tärkeimmässä tehtävässä on mies, joka ei nauti kansalaisten, hallitukset tai eduskunnankaan luottamusta. Teknisesti kyllä, mutta maalaisjärjellä ja todellisuudessa ei.  Jos taloyhtiössä, kaupungin hallinnossa, yrityksen hallituksessa tai toimitusjohtajan tehtävästä luottamuspulan vuoksi sanotaan irti henkilö, joka ei nauti luottamusta, ei hän takuuvarmasti toimi enää lähelläkään kyseisen organisaation tärkeintä tehtävää. Miksi siis on nyt näin? Miksi kansalaiset sallivat tällaisen toiminnan? Onko tämä edustuksellisen demokratian irvikuva ja todellinen edustuksellisen demokratian kriisi Suomessa?

Kaikessa tässä on kuitenkin tärkeintä valtion talous. Jotkut yrittävät pitää vallan kiimassa viimeiseen asti kiinni saavutetuista asemistaan, hillotolpasta, vaikka se ei ole missään suhteessa parhaaksi kansalle. Muutama huomio:

1. Tämä hallitusohjelma tulee viemään valtiota askeleen lähemmäksi kohti romahduksen reunaa. Taantuma kolkuttaa ovella ja on unen näköä, että tällä hallitusohjelmalla saataisiin aikaiseksi nousua suomalaisten hyvinvointiin tai valtion talouteen.

2. Varsinkin Keskustan äänestäjät ja muutkin yrittäjät tulevat vahvasti kärsimään tästä hallitusohjelmasta, joka johtaa…

3. Hallitus kaatumiseen lyhyen ajan sisällä, koska Keskustalla ei ole muuta mahdollisuutta kannatuksen sukeltaessa, jos nyt edes saadaan muodostettua koko hallitustakaan.

En millään usko, että suurin osa kansaa olisi tämän hallitusohjelman tai hallitustunnustelija ratkaisun takana.

Björn Wahlroos ilmaisi asian aika nasevasti, hieman mukaillen ”Tällaiset demokraattiset kokeilut tulevat pirun kalliiksi”. Ja missä on moraali?