Väli ja kysymys

Julkaistu 11.12.2019 Uusi Suomi Puheenvuoro

On aika selvää, että jälleen ainakin yksi ministeri valehtelee. Opposition välikysymyksessä on huomattavan raskauttavia kohtia.

1. Ulkoministeri Haavisto on aktiivisella toiminnalla pyrkinyt toimimaan Al-Holin kysymyksessä ja kotiuttamistoimia sieltä Suomeen on valmisteltu, vaikka hän on sen kieltänyt.

2. Haaviston mukaan hallituksen iltakoulussa on asiaa käsitelty ja siihen on annettu hyväksyntä. Mikäli paikalla olleet ministerit eivät ole antaneet eriävää mielipidettä, ovat kaikki osallisena valehteluun. Ministerithän ovat pääosin samoja kuin aikaisemmassakin Rinteen hallituksessa.

3. Haavisto on salannut ulkoasiainvaliokunnalta hankkeen.

4. Haavisto on pyrkinyt laittomasti syrjäyttämään konsulipäällikkö Tuomisen ja painostanut häntä. Asiasta nousseen kohun takia, peruuttanut osin toimensa.

5. Haavisto on ilmoittanut, että tasavallan presidenttiä on asiasta informoitu, jonka tasavallan presidentti on kiistänyt.

Koska hallitukselta kysytään välikysymyksessä, onko tasavallan presidenttiä informoitu asiasta niin kuin Haavisto väittää, tullaan mielenkiintoiseen tilanteeseen.

Olisiko vihdoinkin aika mitata millainen on kansan luottamus meidän tämänhetkisiin politiikkoihin ja hallituksen ohjelmaan? Tuskin enemmistö kansasta uskoo, että tämänmuotoisella sosialismilla, sekoilulla ja omien poliittisten hillotolppien, sekä kavereiden suojelulla saamme kansantalouden nousuun? Mitä jos me kaikki käymme puhumaan, kuten nämä ministerit, töissä, pankissa, virastoissa, lapsille? Onko silloin millään enään mitään väliä…